Farmacotherapeutisch overleg over afbouwen en stoppen

Stoppen met antidepressiva: afbouwmedicatie en samen beslissen

In de afgelopen jaren is mij enkele keren gevraagd om tijdens farmacotherapeutisch overleg (FTO) tussen (huis)artsen/psychiaters en apothekers over gebruik van en stoppen met antidepressiva een presentatie te geven.  

Lees meer
Peter GrootFarmacotherapeutisch overleg over afbouwen en stoppen
Sigmund_met_succes_met_afbouwen.jpg

Een observationele studie naar het gebruik van afbouwmedicatie

Taperingstrips als hulpmiddel voor verantwoord afbouwen van antidepressiva

Peter Groot en Jim van Os

Antidepressivagebruikers die proberen te stoppen kunnen bij het afbouwen last krijgen van onttrekkingsverschijnselen die zo ernstig kunnen zijn dat stoppen helemaal niet lukt. Dat zorgt voor veel problemen en maakt dat een onbekend aantal mensen tegen hun zin onnodig lang antidepressiva blijven gebruiken.

Een door ons uitgevoerde observationele studie laat zien dat onttrekkingsverschijnselen kunnen worden tegengegaan door bij afbouwen gebruik te maken van afbouwmedicatie in taperingstrips. Gebruik van afbouwmedicatie maakt afbouwen makkelijker voor zowel de patiënt als de begeleidende arts. Uit onze studie blijkt dat veel meer patiënten dan voorheen erin slagen om hun antidepressiva op een goede manier af te bouwen. Of om de dosis daarvan op een verantwoorde manier te verlagen. Ook als eerdere afbouwpogingen waren mislukt.

Lees meer
Peter GrootEen observationele studie naar het gebruik van afbouwmedicatie

Handvatten Afbouw Antidepressiva

Artsen die patiënten bij het afbouwen van antidepressiva moeten helpen stonden tot nu grotendeels met lege handen. Richtlijnen schoten tekort. De juiste (afbouw)medicatie kon niet worden voorgeschreven. Om hier iets aan te verbeteren is door vertegenwoordigers van NVvP, NHG, KNMP en MIND het ‘Consensusdocument afbouwen SSRI’s & SNRI’s’ geschreven. De bedoeling daarvan is om handvatten te bieden voor afbouwen die in toekomstige behandelrichtlijnen kunnen worden opgenomen.

Omdat in het Consensusdocument fundamtentele vragen onbeantwoord blijven en onvoldoende handvatten voor afbouwen worden geboden is door Dr. Peter Groot en Prof. Jim van Os een inhoudelijk commentaar geschreven.

Lees meer
Peter GrootHandvatten Afbouw Antidepressiva
Taperingstrip_3.jpg

Verzoek om antwoord op vragen over vergoeding taperingstrips

Peter Groot en Jim van Os

Taperingstrips maken verantwoord afbouwen en zorg op maat mogelijk. Een aantal zorgverzekeraars wil ze niet vergoeden. Dit levert problemen op voor steeds meer patiënten en voor de artsen die hen begeleiden. Om hier een eind aan te kunnen maken vragen wij het Zorginstituut om op belangrijke vragen eindelijk antwoord te geven.

Lees meer
Peter GrootVerzoek om antwoord op vragen over vergoeding taperingstrips
22162088365_7e838a6481_k-e1463741971730.jpg

Verkeerd afbouwen met grote gevolgen

Zorgverzekeraar CZ vroeg waarom problemen bij het afbouwen van antidepressiva alleen in Nederland spelen1. Een verbazingwekkende vraag. Beschikt CZ niet over competente medische adviseurs? Problemen bij het afbouwen van medicatie spelen namelijk overal2.

Lees meer
Peter GrootVerkeerd afbouwen met grote gevolgen
medication.jpeg

Afbouwen medicatie met taperingstrips nog niet vergoed

Nieuwsbericht 11 mei: Ontwikkelaars taperingstrip voor afbouw psychofarmaca gaan conflict aan met zorgverzekeraars. Waar gaat dit over? Een korte uitleg die begint bij schoenenStel, je hebt schoenmaat 38 en komt in een winkel die alleen maat 30, 35, 40 en 45 in huis heeft. Maat 35 is te klein. Van maat 40 zal je blaren krijgen. Wat doe je? Je gaat op zoek naar een andere winkel die wel maat 38 heeft.

Lees meer
Peter GrootAfbouwen medicatie met taperingstrips nog niet vergoed
meds.jpg

Hoe kom je erachter of je met minder antipsychotica toe kunt?

In de animatie hoe kom ik van de medicatie af? wordt uitgelegd hoe je medicatie kunt afbouwen. Kort samengevat: de dosis een klein beetje verlagen, wachten en monitoren, verder verlagen, wachten en monitoren, net zo lang tot je op de juiste dosis zit. In overleg met je behandelaar, die daaraan wel moet (willen) meewerken.

Lees meer
Peter GrootHoe kom je erachter of je met minder antipsychotica toe kunt?